Doneer nu!Word vriend

Nieuwsbrief KiECON, 01 2020 – Een bestuurder aan het woord

Een bestuurder aan het woord

Door Jan den Boon, bestuurder bij MST

Onzekerheid wegnemen.

Wat als het niet ‘lekker’ gaat met je kind? Als jonge ouder start er dan vaak een zoektocht naar de oplossing. Wat is nog normaal en hoort tot de vele manieren waarop kinderen zich kunnen ontwikkelen?  Wat is afwijkend?

Als jonge ouder heb ik dat meegemaakt en dat maakte heel onzeker. Wat aanvankelijk door mij als ouder werd gezien als een drukke rusteloze peuter, ontwikkelde zich geleidelijk als afwijkend gedrag. Een zoektocht ging van start naar de oorzaak en de oplossing. Na diverse stations, interventies, probeersels en een geruime tijd verder werd uiteindelijk een neurologische aandoening geconstateerd. Daarna kon er gericht met de behandeling worden gestart. Die periode van onzekerheid en zoeken vond ik het ergst.

KiECON is opgericht met als doel om die onzekerheid weg te nemen en in korte tijd bij jonge kinderen een diagnose te stellen. Dat betekent dus ook dat er op een jonge leeftijd met de behandeling of begeleiding begonnen kon worden. En ook hiervoor geldt: hoe eerder je begint, hoe beter de resultaten.

Ondanks dat de meest kinderen niet worden gediagnosticeerd met een aandoening die door de kinderartsen wordt vervolgd, is het toch belangrijk dat de kinderartsen alle kinderen zien om de medische kant van het probleem in kaart te brengen. Dat is de reden dat MST en ZGT participeren in KiECON.

Hierdoor kunnen we vroegere diagnostiek en betere behandeling waarborgen door samenwerking.

Gek genoeg is het Nederlandse systeem niet ingericht om samenwerking tussen de instellingen te bevorderen. Allerlei regels en verdeling van geld staat dat in de weg.

Daarom is het van belang dat de bestuurders van de deelnemende instellingen geregeld met elkaar overleggen  om de samenwerking voort te zetten. Want kinderen verdienen een goede toekomst en KiECON kan daarbij helpen.

KiECON - Kinder Expertisecentrum Oost-Nederland - © 2024 Alle rechten zijn voorbehouden - Powered by Tatof
mst roessingh zgt accare aveleijn jarabee karakter kentalis