Geplaatst op 18-5-2016
Mick Boers uit Den Ham is 18 maanden als bij een bezoek aan het consultatiebureau blijkt dat hij zich niet zo ontwikkelt als andere kinderen van zijn leeftijd. Hij loopt niet, eet slecht en heeft vreselijke driftbuien. Moeder Mariëlle maakt zich zorgen. Er is iets aan de hand, maar wat?
Reden genoeg om Mick door te sturen naar KiECON, het nieuwe Kinder Expertisecentrum Oost Nederland. Een samenwerkingsverband van acht zorginstellingen. Onder meer de ziekenhuizen MST en ZGT, revalidatiecentrum het Roessingh en zorgorganisatie Aveleijn doen er aan mee.
Opnames van speelgedrag
Moeder Mariëlle herinnert zich het eerste bezoek aan de kinderarts op het Roessingh nog goed. “De arts vroeg mijn man en mij van alles over onszelf, onze familie en natuurlijk over Mick.
Ondertussen speelde Mick met een kinderpsycholoog. Daar werden opnames van gemaakt. Die opnames zijn besproken in het team, zodat de andere specialisten zich er een mening over konden vormen.”
Een van de specialisten die met Mick bezig is geweest, is gedragswetenschapper Zillah Holtkamp. “Mick laat al vanaf jonge leeftijd ontwikkelingsproblemen zien. Het loopt allemaal net iets langzamer dan normaal. Dat zou vanzelf kunnen bijtrekken, maar moeder had een onderbuikgevoel dat er meer aan de hand was. Dat signaal hebben we serieus genomen.”
Mick bleek op meerdere gebieden problemen te hebben. “Doordat we met elkaar aan tafel zaten, kwamen we met een goede oplossing.”
Met elkaar sneller een oplossing
KiECON zit nog in de pilotfase en bestaat pas sinds maart van dit jaar. “KiECON is nodig omdat er een groep kinderen is met meerdere ontwikkelingsproblemen”, zegt kinderneuroloog Ruben Portier. “Kinderen waarbij je ook de vraag kunt stellen of ze ook lichamelijke problemen hebben. Dat is een groep kinderen die tussen wal en schip dreigt te komen.”
“Eerst hadden we vaak jaren nodig om tot een goede diagnose te komen voor deze kinderen”, zegt Zillah Holtkamp. “Nu we met elkaar aan tafel zitten, kunnen we vaak al binnen een paar maanden met een oplossing komen.”
Met Mick gaat het goed. Hij is inmiddels 2,5 jaar en gaat naar een speciaal kinderdagcentrum in Ommen.
Bron: RTVOost.nl