Doneer nu!Word vriend

Een dagje meelopen met Mariëlle Oosterbroek, coördinator van KiECON

Dinsdagavond rond 19.00 uur. Ik kom thuis na mijn werk. Mijn gezin heeft al gegeten en ieder doet zijn ding. De een is met huiswerk bezig, de ander is naar scouting, of klust in de schuur. Stiekem vind ik het wel fijn om zo rustig thuis te komen.

Een keer per maand op de dinsdag is dit zoals het gaat. Want dan ben ik de hele dag druk met de ‘KiECON dag’. Op deze dag komen ouders met hun kind naar de poli van de kindergeneeskunde in  ZGT Hengelo voor een intake bij KiECON.

Zo ook deze dinsdag. Ik was al vroeg op pad, omdat ik graag ruim op tijd wil zijn om alles goed voor te kunnen bereiden. Net voor mij zie ik mijn collega ook al binnenlopen. We starten de computers op en zetten speelgoed klaar in de spreekkamers. Al snel komen de gedragswetenschappers en de kinderartsen binnen, die we hun werkkamers voor die dag wijzen. We kijken of er wijzigingen zijn in de planning en dat blijkt inderdaad het geval.  Er is een extra intake aan het einde van de ochtend.

Deze ochtend staan er dus zeven intakes op de planning. Ze zijn gepland bij twee verschillende teams, elk bestaand uit een kinderarts en een gedragswetenschapper. Soms hebben we twaalf intakes op een ochtend, dan zijn er drie teams gepland die ieder vier kinderen en hun ouders zien.

Vandaag valt het, voor mij, mee! Voorafgaand aan de intake maak ik kennis met de ouders en hun kind door kort te vertellen hoe het traject bij KiECON  gaat verlopen. Voor de ouders is het fijn om te weten met wie ze contact kunnen zoeken als ze vragen hebben gedurende het traject dat zal volgen. Andersom is dat voor mij niet anders. Ik vind het ook prettig om te weten wie ik voor me heb.

8.30 uur

Elk uur spreek ik twee of drie ouderparen en zie ik de kinderen. Sommige ouders zijn gespannen voor wat gaat komen. Anderen zijn voornamelijk blij omdat er hopelijk duidelijkheid komt na een periode van onzekerheid over hun kind. Ik probeer hen op hun gemak te stellen door ze zo goed mogelijk uit te leggen hoe wij werken. Hiervoor maak ik gebruik van ons schema waarin aan de hand van een trein met rails het proces staat weergegeven. Vandaag blijkt het niet alleen handig te zijn voor de ouders. Ook een van de kinderen is er druk mee. Hij laat een autootje over de rails rijden en vertelt zijn eigen verhaal over de trein en de route die het af zou leggen.

Na mijn uitleg over het KiECON traject en het beantwoorden van de eerste vragen, breng ik de ouders en het kind naar de spreekkamer waar de intake plaatsvindt. Ik open intussen de mailboxen om de mails te beantwoorden en me bezig te houden met het voorbereiden van het multidisciplinair overleg  dat deze middag gepland staat. Het is best lastig mijn hoofd er goed bij te houden. De volgende ouders zijn alweer binnen, er is telefoon, nieuwe mails komen binnen enzovoort. Daardoor vergeet ik onze filmer te bellen om aan te geven dat hij de kinderen met hun ouders kan filmen. Gelukkig is hij zelf zo goed om toch alvast te komen. De ochtend vliegt voorbij.

11.30 uur

Ik zie de laatste moeder met haar kind. Na onze kennismaking breng ik ook hen naar de intake. Tijd voor mij om de laatste check voor het multidisciplinair overleg  te doen samen met mijn collega. Wie moet er nog op de bespreeklijst worden opgenomen? Hebben we alle informatie?

13.30 uur

Na de pauze is het multidisciplinair overleg gepland. Tijdens dit overleg (waarbij meerdere artsen en gedragswetenschappers aansluiten) bespreken we de intakes van die ochtend aan de hand van de bevindingen en het filmpje dat gemaakt is. Vandaag besluiten we te beginnen met de follow up. Kinderen die al eerder gezien zijn worden besproken. Loopt het traject? Moet er nog iets geregeld worden? Welke trajecten zijn afgerond, komen de uitslagen van de onderzoeken die gedaan zijn overeen met de triage? Welke eindverslagen kunnen gemaakt worden?

17.00 uur

Alle kinderen zijn besproken in het multidisciplinair overleg. Ik heb intussen in het digitale kinddossier bijgehouden welke verwijzingen de deur uit moeten, waar nog informatie opgevraagd moet worden en welke ouders nog gebeld gaan worden.

Dan stuur ik nog een mail naar mijn collega met wat zaken die met voorrang geregeld moeten worden. Hopelijk krijgt zij daar deze week nog tijd voor. Anders moet het wachten tot volgende week dinsdag. Ik doe mijn laptop dicht, mijn hoofd nog vol informatie die ik inmiddels heb weggezet.

De KiECON-dag zit erop en ik ga een deurtje verder. Daar is namelijk nóg een vergadering, ook voor KiECON, waaraan ik mag deelnemen. Gelukkig  is er soep en een broodje, daar ben ik wel aan toe.

18.45 uur

Ik stap in mijn auto naar huis. Thuis waar alles zijn gangetje is gegaan vandaag, waar intussen is gegeten en waar iedereen druk is met zijn eigen bezigheden. Ik besef me des te meer dat dat voor veel gezinnen geen vanzelfsprekendheid is.

KiECON - Kinder Expertisecentrum Oost-Nederland - © 2024 Alle rechten zijn voorbehouden - Powered by Tatof
mst roessingh zgt accare aveleijn jarabee karakter kentalis